75 jaar historie in beeld

Uit het vergaarde fotobestand van TMHC Tilburg is een serie van 200 foto's getrokken die een zoveel mogelijk aaneengesloten overzicht geeft van de clubgeschiedenis. De oudste foto dateert uit 1936, zodat de serie 75 jaar omvat, tot de fusie in 2011. Een gelijkmatig beeld is het niet. Tilburg was een club met pieken en dalen en dat kon je merken aan het fotoaanbod. Voor de oorlog uitgegroeid tot een van de sterkste van het district Zuid, kwam de club na de oorlog naar het schijnt maar moeizaam weer op gang. Daarna werden de twee landstitels in 1960 en 1970 telkens gevolgd door een (sportieve) dip. Na 1974 volgde er een stabiele tijd met Heren 1 als hoofdklasser.

Het clubleven was geneigd om op deze golven mee te bewegen en dat is te zien aan de foto's. Toen in de jaren negentig digitale fotografie populair werd en daarvoor zelfs telefoontjes konden worden gebruikt nam het aantal foto's sterk toe, maar liet de kwaliteit vaak te wensen over. Geprobeerd is om, naast de onbetwist goede foto's, alles wat historisch belang heeft zo goed mogelijk op te werken en te presenteren.

Ondanks de medewerking van velen is het ondoenlijk gebleken om alle fotobeschrijvingen sluitend te krijgen. Regelmatig bleven er vraagtekens bij wie er op de foto's staan en dan werd het gissen bijvoorbeeld of het misschien een student zou zijn die maar korte tijd in Tilburg is geweest. Ook waren er herkenningen waar twijfel omheen bleef, ook na een double check. Moesten we dan toch de naam of een n.n. zetten? Tot slot was het soms niet mogelijk om de juiste informanten te vinden. Gelukkig kan een website als deze altijd nog worden aangepast. Daarom hierbij een oproep aan iedereen die ons kan corrigeren of aanvullen: reacties zijn erg welkom op archief@hctilburg.com.

Met jouw hulp kan deze site groeien!

Karel de Beer